Public

Centre Public Governance

Het GUBERNA Centre Public Governance  zet zich samen met haar leden en partners in om goed bestuur in de publieke sector te promoten, wat meer dan ooit een grote uitdaging is in onze maatschappij. 

Vanuit de overtuiging dat sensibilisering en stimulering op het vlak van public governance een echte ‘must’ zijn, moedigt het Centre Public Governance van GUBERNA het debat aan over de bestuurskwesties van overheidsbedrijven via academisch en praktisch onderzoek, expertgroepen, rondetafels en evenementen. Hiervoor kunnen we rekenen op de steun van onze partner Deloitte.

Bekijk onze publicaties

 

public

Waarvoor kan u bij ons terecht?

Het Centrum Public Governance van GUBERNA heeft een uitgebreide expertise ontwikkeld op het vlak van public governance. Daardoor groeide het uit tot een referentie die kwaliteit vooropstelt en een geprivilegieerde partner voor allerhande gerelateerde onderwerpen. Zo evalueren we regelmatig de werking van raden van bestuur van overheidsbedrijven, verzorgen we opleidingen op maat, evenals projecten naar aanleiding van specifieke verzoeken.

Evaluatie van de raad van bestuur Opleidingen op maat     Specifieke verzoeken

Onze doelstellingen voor 2022

Onze partner

Vragen? Contacteer ons!

Heeft u suggesties, projecten, vragen over het bestuur van uw overheidsbedrijf? Wij staan klaar om u verder te helpen.

Ewout Görtz

ewout.gortz@guberna.be

Tel +32 9 210 98 98

Ewout Görtz

Belangrijk thema’s

De thema’s zijn zeer gevarieerd en worden opgebouwd rond de klassieke governance tripod, met name de relaties en de wisselwerking tussen raad van bestuur, aandeelhouders en management. De belangrijkste uitdagingen zijn:

De rol van bestuurders in overheidsbedrijven (modelcharter voor de bestuurder in overheidsbedrijven (2017)

meer informatie

Een praktische tool over de onafhankelijke bestuurder in overheidsbedrijven (2019)

meer informatie

De samenstelling en de werking van de raad van bestuur, rekening houdend met de specificiteiten van de politieke context (onderzoek rond de governancepraktijken bij Vlaamse, Waalse en Brusselse bedrijven actief in de publieke sector (2015-2016)

meer informatie

De strategie van de overheid als aandeelhouder en zijn relatie met de raad van bestuur, het management en eventuele andere stakeholders (onderzoeksrapport over de rol van de Belgische Staat als aandeelhouder, en dit, in vergelijking met de OESO-aanbevelingen en de beste praktijken uit het buitenland); en de redactie van een memorandum over de Staat als aandeelhouder ter attentie van de politieke partijen. (Officiële publicatie op 20 maart 2014)

meer informatie

Publicaties voor Public Governance ondernemingen