Centre Social Governance

Centre Social Governance

Op basis van de best practices op vlak van goed bestuur wil het Centrum Social Governance elk type social profit organisatie een toegevoegde waarde bieden. Het doel van dit centrum is om kennis van GUBERNA op het vlak van governance te kunnen aanbieden en toepassen in elk type social profit organisatie. Concreet draait het goed bestuur van social profit organisaties rond de manier waarop bevoegdheden en organisatieprocessen worden beheerd om de missie en maatschappelijke impact optimaal te realiseren in het collectieve belang van alle stakeholders (leden, begunstigde doelgroepen, subsidiërende overheid, schenkers, enz.).

Onze publicaties

Centre Social Governance

Aangezien de governance praktijken binnen social profit organisaties soms sterk verschillen, besloot GUBERNA om acties van diverse aard op te zetten, afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn. Zo kreeg de ziekenhuissector bijvoorbeeld een specifieke plaats binnen dit centrum. Concreet heeft GUBERNA verschillende projecten ontwikkeld (of deelgenomen aan de ontwikkeling ervan) om de social profit organisaties te helpen hun missie en sociale impact op de best mogelijke manier te realiseren.

Lidmaatschap voor social profit organisaties

Dit lidmaatschap biedt verschillende voordelen en voorkeurstarieven voor de kleine social profit organisatie en haar bestuurders. 

Ontdek het social profit lidmaatschap

Social Governance Academy

Om het initiatief van de Koning Boudewijnstichting voort te zetten en bij te dragen aan de uitvoering van deze aanbevelingen, kwamen vier partners (GUBERNA, Curia, Hefboom en Crédal) samen. Op initiatief van prof. Marleen Denef (CURIA) werd de Social Governance Academy (SGA) opgericht, een centrum dat de nodige ondersteuning biedt aan social profit organisaties om aanbevelingen binnen hun organisatie uit te voeren. In 2011 en 2012 organiseerde de Social Governance Academy hands-on workshops om organisaties te helpen en de voorwaarden voor goed bestuur te bepalen.

Onze doelstellingen voor 2022

Diensten waarvoor u bij ons terecht kunt

Net als andere expertisecentra levert GUBERNA regelmatig diensten op maat voor verschillende social profit organisaties. Concreet kan dit bijvoorbeeld de volgende vormen aannemen:

Evaluatie van de raad van bestuur  Incompany opleiding  Opstellen of herzien van een governance charter

Webinars rond goed bestuur in de social profit sector.

Met de steun van de Nationale Loterij en haar spelers heeft GUBERNA een reeks van 4 webinars ontwikkeld over goed bestuur in de social-profit sector. Concreet gaat het om een reeks van 4 video’s van ongeveer 20 minuten. In deze video’s behandelen we essentiële elementen van het bestuur van social profit organisaties met de hulp van actoren uit de sector.

Interview met Jannie Haek, CEO Nationale Loterij

Vragen? Contacteer ons !

Heeft u suggesties, projecten of vragen? Wij staan klaar om u verder te helpen.

Ewout Görtz

ewout.gortz@guberna.be

+324 91 59 84 27

Ewout Görtz

Publicaties voor social profit organisaties