Banner Public

GUBERNA Yearly Event Public Governance

  • Public
  • GUBERNA
Paleis der Academiën
Inspiration session
Paleis der Academiën Hertogstraat 1 1000 Brussel België
Ik wil me inschrijven

De toenemende rol van de overheid als aandeelhouder:  governance uitdagingen en gepaste governance instrumenten in het kader van een versterkte publiek – private kruisbestuiving

GUBERNA is verheugd u opnieuw te mogen verwelkomen op haar Yearly Event Public Governance na bijna twee jaar van lockdown. Het objectief is: enerzijds kennisopbouw en bewustmaking inzake public governance en anderzijds het faciliteren van netwerking tussen actoren actief in overheidsbedrijven en bedrijven met een gemengd aandeelhouderschap.

In deze editie staan we stil bij de toenemende rol van de overheid als aandeelhouder: governance uitdagingen en gepaste governance instrumenten in het kader van een gemengd publiek-privaat aandeelhouderschap.

Het doel van deze boeiende dag is de visibiliteit en kennis te vergroten van bestaande mechanismen die een goed bestuur in de context van een gemengd aandeelhouderschap mogelijk maken. De thematiek sluit aan bij de dynamiek van toenemende interventie van de overheid in de economie en het bedrijfsleven, die door COVID-19 nog is versterkt maar reeds vele jaren aan de gang is.

In het bijzonder zal het principe van de Relationship Agreement belicht worden als mogelijk instrument voor goed bestuur in de publieke sector.

De Relationship Agreement, een concept dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk, werd met artikel 8.7 ingeschreven in de nieuwe Belgische Corporate Governance Code 2020, die van toepassing is op beursgenoteerde vennootschappen, maar ook een inspiratiebron is voor andere vennootschapsvormen. Het concept van de Relationship Agreement kan verschillende min of meer bindende vormen aannemen met als doel de raad van bestuur (of de raad van commissarissen) van een vennootschap en zijn belangrijke of controlerende aandeelhouder(s) te verzekeren van het engagement van deze laatstgenoemde tegenover het autonome functioneren van de raad van bestuur in het belang van de vennootschap.

Tijdens het Yearly Event Public Governance gaan we in op de relevantie van de toepassing van een dergelijk instrument binnen overheidsbedrijven of bedrijven met gemengd aandeelhouderschap. Dit om de relatie tussen de onderneming en de overheid aandeelhouder te verduidelijken en met het oog op een lange termijn duurzame waarde creatie.

Onze vooraanstaande experts en praktijksprekers gaan op transparante wijze met u in debat omtrent deze onderwerpen. Uiteraard laten we ook de deelnemers aan het woord tijdens de Q&A sessie.

Wij kijken uit naar een fantastische dag en hopen u te mogen verwelkomen.

13:30

Onthaal

14:00

Introductie door GUBERNA

14:10

De impact van publiek aandeelhouderschap op de governance van ondernemingen: een aantal pistes ter reflectie 
Sandra Gobert, Executive Director GUBERNA

14:30

Keynote
Petra De Sutter - federaal vicepremier en minister van overheidsbedrijven

15:00

Praktijkgetuigenis   
Bouwstenen in de relaties tussen FPIM en haar participaties vanuit de aandeelhoudersrol
Koen Van Loo - Gedelegeerd bestuurder FPIM  

15:30

Pauze

15:45

Panel debat gemodereerd door een GUBERNA-expert

  • Koen Van Loo – Gedelegeerd bestuurder FPIM  
  • Denis Knoops – Voorzitter raad van bestuur finance&invest.brussels
  • Petra De Sutter – Federaal vicepremier en minister van overheidsbedrijven
  • Kathleen De Hornois – Head of Public law department Deloitte
16:45

Q&A en conclusie

17:00

Cocktail

18:00

Closing

Praktische Informatie

U kan uw deelname gratis annuleren voor 1 december 2021.
Bij laattijdige annulatie of no show zien wij ons genoodzaakt niet-leden het volledige bedrag van 100€ aan te rekenen, en GUBERNA leden een administratieve kost van 15€.

Partners
Prijzen

Partners en institutional/journey leden: gratis

Individuele en collectieve leden: €50 (excl. BTW) 

Niet-leden : €100 (excl. BTW)