Type
  • Article
Themes
  • Remuneration
Organisation type
  • Listed Company
Datum

Bij de Belgische beursgenoteerde ondernemingen in de BEL 20, BEL Mid en BEL Small indices is er een grote diversiteit merkbaar wat betreft de totale vergoeding van de niet-uitvoerende bestuurders. In de periode 2016-2018 telt de onderneming met de hoogste vergoeding voor haar niet-uitvoerende bestuurders immers net geen 2.7 miljoen euro meer neer dan de onderneming met de laagste vergoeding. Hierdoor kan de vraag rijzen waarom er dergelijke grote verschillen bestaan. Een tip van de sluier wordt gelicht door te achterhalen wat de determinanten zijn van de bestuurdersvergoeding.

De mogelijke determinanten werden geïdentificeerd aan de hand van een uitgebreide literatuurstudie, en ingedeeld in drie categorieën met name (1) ondernemingskarakteristieken, (2) performantie maatstaven en (3) governance kenmerken (m.b.t. de aandeelhoudersstructuur en de raad van bestuur). Deze determinanten werden vervolgens statistisch geverifieerd op een dataset die de Belgische beursgenoteerde ondernemingen omhelst in de drie bovengenoemde indices gedurende  de periode 2016-2018.  

Een eerste belangrijke bevinding is dat de sector waarin een onderneming actief is – geklasseerd volgens de Industry Classification Benchmark – invloed heeft op de totale vergoeding die een onderneming aan haar niet-uitvoerende bestuurders uitbetaalt.

Daarnaast kan duidelijk worden aangetoond dat de grootte van de onderneming – gemeten door de marktkapitalisatie – een belangrijke significante impact heeft op de vergoeding van de niet-uitvoerende bestuurders. Hoe groter de onderneming, hoe hoger de vergoeding. Ook de aanwezigheid van een niet-Belgische niet-uitvoerende bestuurder in de raad van bestuur blijkt een positieve invloed te hebben.

Er zijn echter ook enkele variabelen die een negatieve invloed hebben op de totale vergoeding van de niet-uitvoerende bestuurders. Deze variabelen zijn de investeringsopportuniteiten van de onderneming – gemeten door de ‘market to book ratio’ –, de return on assets (ROA) van de onderneming en een geconcentreerd aandeelhouderschap.

De vijf bovengenoemde determinanten hebben niet enkel een invloed op de totale vergoeding die een onderneming aan haar niet-uitvoerende bestuurders uitbetaalt, maar ook op de gemiddelde vergoeding die een individuele niet-uitvoerende bestuurder ontvangt van de onderneming.  

Ten slotte is er nog een zesde determinant die een significant effect oplevert, maar enkel voor de gemiddelde vergoeding die een individuele niet-uitvoerende bestuurder ontvangt, namelijk het percentage onafhankelijke bestuurders in de raad van bestuur. Wanneer dit percentage hoger is in een onderneming zal de gemiddelde vergoeding van een individuele niet-uitvoerende bestuurder over het algemeen hoger zijn dan in een onderneming met een lager percentage onafhankelijke bestuurders.

Bjorn Lambregt

Bron: Determinants of non-executive directors’ remuneration: Evidence from Belgian listed companies (Lambregt Bjorn, 2020, masterscriptie, Universiteit Gent, o.l.v. Prof. dr. Abigail Levrau).