Themes
  • General
Organisation type
  • Public sector

Inhoud

Naar een betere toepassing van het begrip ‘onafhankelijke bestuurder’ in de publieke sector


De recente bestuurshervormingen in de publieke sector hebben zich gericht op het belang van onafhankelijke bestuurders in de raden van bestuur van publieke organisaties. Deze notie van onafhankelijkheid blijft echter bijzonder complex in de publieke sector. GUBERNA is zich bewust van de moeilijkheden bij de selectie van onafhankelijke bestuurders, wiens onafhankelijk ‘statuut’ niet kan betwist worden, maar ook van de terughoudendheid die deels inherent is aan de vaagheid rond onafhankelijkheid in een publieke context. Daarom heeft GUBERNA het initiatief genomen een praktische tool te ontwikkelen om publieke organisaties en de verantwoordelijken voor de selectie en benoeming van bestuurders te helpen bij het aantrekken van bestuurders die voldoen aan de hoge normen van onafhankelijkheid. Als kenniscentrum voor goed bestuur wil GUBERNA graag tools ontwikkelen die organisaties ondersteunen bij de professionalisering van hun bestuur.


Een tool ontwikkeld dankzij onze leden


GUBERNA heeft deze praktische tool ontwikkeld met behulp van deskundige leden uit de publieke sector. GUBERNA is er namelijk van overtuigd dat de belanghebbenden zoveel mogelijk bij bestuurshervormingen moeten worden betrokken. Tijdens een event op 20 november 2018 heeft GUBERNA een voorstel van deze praktische tool gepresenteerd. Dit evenement was de gelegenheid om de praktische tool diepgaand te bespreken met het publiek en de aanwezige sprekers. Gezien de publieke context van dit initiatief heeft GUBERNA eind 2018 ook een openbare raadpleging gehouden. De opmerkingen die tijdens deze raadpleging zijn ontvangen, zijn in aanmerking genomen bij de ontwikkeling van de definitieve versie van deze tool. GUBERNA wil graag iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit initiatief. Hieronder kan u de praktische tool downloaden.

Nog geen GUBERNA-lid?

Ontdek onze lidmaatschapsvoordelen en sluit u aan bij ons netwerk van meer dan 3.000 governance actoren (bestuurders, aandeelhouders, ondernemers en decisionmakers).

Bekijk de lidmaatschappen

Wel al lid?

Log hier in en geniet van al uw voordelen.

Member Login

contacteer ons

Vragen?

We helpen u graag verder.

Contacteer ons

Qfor

Qfor kwaliteitslabel

Alle GUBERNA opleidingen, events en services hebben het Qfor kwaliteitslabel behaald. 

Meer weten?