Familiebedrijven voor een duurzame toekomst

Familiebedrijven hebben een significante economische en maatschappelijke impact en kunnen daarom een belangrijke impact hebben op het vlak van duurzaamheid. Het Family Business Network en UNCTAD hebben de "Family Business Sustainability Pledge" gelanceerd en duurzaamheidsindicatoren ontwikkeld die familiebedrijven helpen in het beoordelen van hun economische impact, milieuprestaties, maatschappelijke impact en goed bestuur.

 

Duurzaamheidsbelofte en -indicatoren voor familiebedrijven

Twee derde van alle bedrijven wereldwijd zijn familiebedrijven. Samen hebben ze 60% van de werknemers in dienst, en dragen ze bij aan meer dan 70% van het wereldwijde BBP. Vanwege deze belangrijke economische en maatschappelijke impact kunnen familiebedrijven een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de wereld door middel van verantwoord beleid en duurzaamheid.

Daarom lanceerde het Family Business Network (FBN), samen met de intergouvernementele organisatie UNCTAD, het initiatief "Family Business for Sustainable Development" om duurzaamheid te bevorderen onder familiebedrijven. Zij lanceerden daarbij de "Family Business Sustainability Pledge" en een set duurzaamheidsindicatoren. De “Sustainability Pledge” (duurzaamheidsbelofte) roept familiebedrijven op om duurzame groei, milieubewustzijn, sociale integratie en verantwoord beleid te bevorderen. De duurzaamheidsindicatoren bieden een kader om te beoordelen hoe een familiebedrijf bijdraagt aan de "Sustainable Development Goals" van de Verenigde Naties.

In 2015 keurde de klimaatconferentie te Parijs (COP21) de 2030 Agenda en het Akkoord van Parijs goed. Hierop riep het Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en de financiële wereld op om samen te werken om de SDG’s te behalen. Het doel is een duurzaam bedrijfsklimaat met positieve effecten voor mens en milieu. Zo kunnen ook familiebedrijven duurzame ontwikkeling voor toekomstige generaties ondersteunen.

 

Ontwikkeling van de indicatoren

Experts in de wereld van familiebedrijven hebben specifieke indicatoren ontwikkeld om de duurzaamheidspraktijken van familiebedrijven te meten en bij te dragen aan het behalen van de SDG's (Sustainable Development Goals). Deze indicatoren zijn gebaseerd op casestudies en proefprojecten bij bestaande familiebedrijven en meten verschillende aspecten zoals bestuur, ethiek, impact op de gemeenschap en liefdadigheid. Het rapport werd geïnspireerd door bestaande rapportagemodellen, zoals B Impact, en casestudies van duurzaamheidsprestaties bij familiebedrijven die tonen hoe de kernwaarden van het bedrijf zich vertalen in duurzaamheidsbeleid en -praktijken.

Bij het ontwikkelen van de lijst van indicatoren werd rekening gehouden met de unieke eigenschappen van familiebedrijven, waardoor een aanpak op maat nodig is. De indicatoren beoordelen de cultuur, het beleid en de praktijken van familiebedrijven langs vier dimensies: de economische impact (8 indicatoren), milieuprestaties (12 indicatoren), maatschappelijke impact (7 indicatoren), en goed bestuur (7 indicatoren).

 

Je kan de duurzaamheidsbelofte hier nalezen.

De gedetailleerde lijst van indicatoren kan je downloaden. 

FBSD

Our partners