Type
  • News article
Datum

Op 4 december nam GUBERNA deel aan het event “Sociale Ondernemingen aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDG’s), georganiseerd door Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen in Vlaanderen) in het Square te Brussel. Ingrid Lieten, directeur van Verso, opende de interactieve namiddag die als doel had deelnemers uit de social-profitsector niet alleen een groter bewustzijn mee te geven maar ook concrete handvaten aan te reiken om de 17 SDG’s in hun organisatie te implementeren. In 2015 keurden de 193 lidstaten van de Verenigde Naties immers deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen goed. Door de 169 targets te ondertekenen, samengevat in 17 SDG’s, engageerden ze zich voor de transitie naar een duurzamere samenleving tegen 2030. De inhoud vat zich samen in 5 P’s: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships oftewel het terugschroeven van armoede, honger, ongelijkheid; het creëren van kwalitatief onderwijs en gezondheidszorg voor iedereen, klimaatactie, …

15 jaar dus om onze wereld compleet te transformeren. 2020 staat voor de deur, wat betekent dat we nu bijna halfweg zijn. Er is reeds veel veranderd maar tegelijkertijd ligt er nog heel wat werk te wachten. En wachten dat is nu net hetgeen wat organisaties niet moeten doen. Peter Wollaert, directeur van Cifal Flanders (het kenniscentrum van de VN dat o.a. training organiseert rond de SDG’s) dompelde de deelnemers niet enkel onder in de historische evolutie van de doelstellingen maar reikte hen ook een holistisch denkkader aan om deze effectief in hun organisaties te implementeren. Wim Dries, burgemeester van Genk en tevens voorzitter van VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) concretiseerde dit kader dan weer door talrijke voorbeelden te geven van initiatieven rond de SDG’s, georganiseerd door Vlaamse steden en gemeenten.  Hij onderlijnde dat er geen “one size fits all” bestaat en dat elke organisatie zelf de oefening moet maken om te kijken hoe de SDG’s geïntegreerd kunnen worden in haar werking.

Beide sprekers benadrukten eveneens het belang van goed bestuur op alle niveaus (lokaal/federaal/internationaal, politiek/ (social) profitorganisaties, …) om de doelstellingen in de praktijk te brengen. Goed bestuur is echter ook een doelstelling op zich. SDG 16 “Vrede, Veiligheid en Sterke Publieke Diensten” bevat twee targets die GUBERNA nauw aan het hart liggen:  16.6. “Doeltreffende, verantwoordelijke en transpartante instellingen ontwikkelen op alle niveaus” en 16.7. “Ontvankelijke, inclusieve participatieve en representatieve besluitvorming op alle niveaus garanderen. GUBERNA organiseerde dan ook tijdens het tweede deel van de namiddag één van vijf workshops met als centrale vraag “Kan goed bestuur bijdragen tot een vreedzame en inclusieve samenleving?” (Peace). Deelnemers werden vertrouwd gemaakt met de bouwstenen van goed bestuur. Door middel van interactieve oefeningen werd duidelijk dat o.a. transparante besluitvormingsprocessen en helder afgelijnde bevoegdheden bijdragen tot de verwezenlijking van SDG 16.

Zo kan een social-profitorganisatie op verschillende manieren bijdragen aan een vreedzamere en inclusievere samenleving, onder andere door middel van goed bestuur. Intern betekent goed bestuur immers het betrekken van alle stakeholders bij de besluitvorming, een zo divers mogelijke raad van bestuur, … Extern kan een social-profitorganisatie haar impact vergroten en haar bijdrage aan de samenleving doeltreffender maken doordat goed bestuur onder meer bijdraagt tot een betere reputatie, legitimiteit, wat de toegang tot giften bevordert en dus meer werkmiddelen betekent om haar doelstellingen waar te maken. Governance is immers niet enkel bestemd voor beursgenoteerde bedrijven, maar voor alle types van organisaties. GUBERNA wil door workshops als deze maar ook door bijvoorbeeld de webinars rond goed bestuur in de social-profitsector, samen met de Nationale Loterij, en het social-profit lidmaatschap blijven benadrukken dat goed bestuur er ook voor social-profitorganisaties is. Want inderdaad “one size does not fit all” maar “governance does fit all”.