Jaarlijks reiken EY, FBN Belgium en GUBERNA in partnership met BNP Paribas Fortis en De Tijd de Family Business Award of Excellence uit. Dit is een bekroning voor een familiebedrijf dat uitblinkt in duurzaam ondernemerschap over minstens drie generaties heen. Dit jaar moest de jury kiezen tussen drie sterke kandidaten: Decospan, Wanty en Reynders.  

Decospan won de hoofdprijs, maar ook de andere kandidaten blonken elk op hun manier uit in een aspect dat familiebedrijven uniek maakt. Liesbeth De Ridder, General Secretary van GUBERNA en hoofd van de Family Business unit, identificeerde drie kernaspecten waar elk van de kandidaten in uitblonk: rentmeesterschap, nabijheid en wendbaarheid.  

FBA

Decospan, Europees marktleider in fineerhoutverwerking uit Menen, blinkt vooral uit in het rentmeesterschap van de familieonderneming over de generaties heen. De huidige generatie beheert met zorg wat aan hen werd toevertrouwd, met oog voor de belangen van de toekomstige generaties. De derde generatie realiseerde hoge ambities zonder de verbindingen tussen deze generaties uit het oog te verliezen. De rode draad over de generaties heen blijft de liefde voor hout als basisgrondstof voor hun fineerhouttoepassingen. 

Wanty, een industriële bouwonderneming uit Binche, onderscheidt zich door nabijheid bij haar mensen. Sinds de nieuwe generatie aantrad steeg het personeelsbestand van 150 naar 1500 werknemers, met een personeelsturnover van slechts 5%, wat uitzonderlijk is voor een bedrijf uit de bouwsector gekenmerkt door vele knelpuntberoepen.  

Reynders, wereldexpert in op maat gemaakte etikettering voor verscheidene verticale markten uit Boechout, kenmerkt zich vooral door haar grote wendbaarheid. De nieuwe generatie getuigt van lef, innovatie en ondernemerschap met focus op alle klanten en stakeholders. Ze leveren maatwerk dat voldoet aan de specifieke etiketteringsnoden van elke klant zonder de kostenefficiëntie uit het oog te verliezen. 

GUBERNA looft de drie finalisten voor het inschrijven van duurzaamheid in de top van hun prioriteitenlijst, en het geven van bijzondere aandacht aan Governance in het ESG-acroniem. De award toont dat familiebedrijven naast het managen van het bedrijf ook aandacht hebben voor het managen van de familie en voor de positie van de onderneming in de bredere samenleving. Op deze manier combineren ze de nood aan voortdurende ontwikkeling zonder de continuïteit van het bedrijf uit het oog te verliezen.