Board Radar 13 - NY Event - BEL ESG Index - Davos - Stakeholders bij RSCA

Bekijk deze uitzending

ENERGIEK NIEUWJAARSEVENT

GUBERNA’s Executive Director, Sandra Gobert, opende ons traditioneel nieuwjaarsevenement met Euronext met een goed geïllustreerde speech over “The State of Governance in 2023”. Een kernbegrip in haar toespraak was “Antifragility”. In de voorbije moeilijke tijden hebben jullie, de bestuurders, zich allen ingezet om onze ondernemingen van risico naar veerkracht te brengen. Maar voortaan is die veerkracht misschien niet langer voldoende en wordt “Antifragility” de uitdaging van de komende tijd.

 

NIEUWE ESG INDEX BIJ EURONEXT

Met de aankondiging van de BEL ESG-index speelt Euronext in op de groeiende vraag van investeerders naar duurzame beleggingsinstrumenten. Het beursbedrijf lanceerde eerder al dergelijke indexen in Frankrijk, Italië, Noorwegen en Nederland.

Links naar Euronext en naar eigen verslagje in De bestuurder

 

 

ONZE TAKE-AWAYS UIT DAVOS

Het Wereld Economisch Forum in Davos:

1. DRUK OP NALEVING ESG

Nicolai Tangen, de invloedrijke topman van Norges Bank Investment Management, dat het grootste pensioenfonds ter wereld beheert, gaf een duidelijke waarschuwing naar alle Raden van Bestuur over hun verpletterende  verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatsverandering.

CNN interview met Nicolai Tangen in Davos

2. DRUK OP DE CEO-SUCCESSIE

Het World Economic Forum staat al 52 (!) jaar synoniem met oprichter en voorzitter Klaus Schwab. Schwab wordt in maart 85. Op die leeftijd zou men toch al eens aan opvolging mogen denken. De nieuwssite Politico meldde echter uitvoerig dat Schwab zijn eigen opvolging als “onbespreekbaar” beschouwt.

 

DE STAKEHOLDERS VAN ANDERLECHT ROEREN ZICH   

Er heerst momenteel een grote financiële en sportieve malaise bij voetbalclub Anderlecht. Onder druk van de supporters, besloot voorzitter Wouter Vandenhaute onlangs om een stap terug te zetten. Vanuit governancepunt is dat een interessante ontwikkeling.