Resilience

Deloitte, Close the Gap en VUB pakken eenzaamheid onder ouderen, zieken en gehandicapten aan met het initiatief 'Virtal Hugs' tijdens de COVID-19-crisis.

April 2020 - Deloitte, Close the Gap en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben samen het initiatief 'Virtual Hugs' gecreëerd om ouderen in woonzorgcentra , patiënten in ziekenhuizen en personen met een beperking die wonen met ondersteuning te helpen in contact te blijven met hun familie en vrienden. Dit initiatief geldt als antwoord op de vele vragen die de drie organisaties van verschillende instellingen kregen. Om de eenzaamheid aan te pakken, verzamelen deze organisaties gebruikte tablets en smartphones en kopen ze ook nieuwe apparaten aan, zodat ouderen, patiënten en personen met een beperking met hun geliefden videogesprekken kunnen houden.

Op een platform dat door Deloitte ontwikkeld werd, kunnen bedrijven gebruikte tablets en smartphones registreren maar kunnen ook (zowel bedrijven als particulieren) een financiële donatie doen voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Close the Gap maakt de ingezamelde apparaten operationeel. VUB Taskforce e-Inclusion biedt een gids voor gebruikers met veel gestelde vragen aan (FAQ). Daarnaast doen de drie organisaties een beroep op hun netwerk om zoveel mogelijk apparaten in te zamelen voor Virtual Hugs. "Het is nu meer dan ooit belangrijk om met elkaar in contact te blijven om isolatie te voorkomen", aldus Hilde Van de Velde, Chief Purpose Officer bij Deloitte België.

Met het Virtual Hugs initiatief willen we ouderen, ziekenhuispatiënten en mensen met een beperking helpen om in contact te blijven met hun omgeving, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn in deze uitzonderlijke tijden. Sinds de lancering van het initiatief hebben we 2.115 apparaten geleverd aan 417 instellingen, wat een impact heeft op het leven van ongeveer 20.000 mensen. Naast de bijdragen van andere organisaties heeft de Vlaamse regering haarn steun toegezegd met een financiële donatie van 375.000 euro.

De smartphones en tablets worden verdeeld over verschillende rusthuizen, ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Voor meer informatie over het initiatief, en hoe u kunt doneren, kunt u terecht op virtualhugs.be.