Bekijk deze uitzending

HET PLOTSE EINDE VAN CRYPTOPLATFORM FTX 

FTX, het derde grootste cryptomuntenplatform ter wereld, is op 11 november in een fatale liquiditeitscrisis beland. De alom gerespecteerde crypto-miljonair Sam Bankman-Fried zag zijn bedrijfsvermogen van 32 miljard dollar helemaal in rook opgaan. 

We identificeerden enkele rode vlaggen van slecht bestuur. 

EEN NIEUWE EUROPESE ESG BAROMETER 

Hoe geven de grootste Europese beursgenoteerde bedrijven vanuit hun governance vorm aan ESG? In hun nieuwe “Corporate Governance Barometer“ belichten ecoDa en Ethics & Boards enkele interessante tendensen bij de bedrijven uit de Stoxx Europe 600.  

BROUWERIJ PIONIERT IN DUURZAAMHEID 

Vanaf 2023 zet de coöperatieve brouwerij Brussels Beer Project alle export buiten Europa stop omwille van de te grote ecologische voetafdruk. Dat is nochtans geen klein bier. Die export is immers goed voor ongeveer 10% van de bedrijfsomzet. 

DE CSRD KOMT EEN STAP DICHTER 

De goedkeuring van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt weer een stukje dichterbij. Na het Europees parlement heeft nu ook de Commissie deze tekst aangenomen en naar de Europese raad doorgestuurd. Daarna worden nog de technische normen uitgewerkt. Als de tekst wordt goedgekeurd, dan wordt de CSRD toegepast op alle grote bedrijven vanaf 2025. 

Gedetailleerde duurzaamheidsrapportering over milieu, mensenrechten en sociale normen wordt verplicht voor alle grote ondernemingen, ongeacht of zij beursgenoteerd zijn of niet.

TERUGBLIK OP COP27 

Eerder in Board Radar blikten we vooruit naar de klimaatconferentie. In de volgende aflevering blikken we terug met Natacha Lippens, voorzitster van Chapter Zero Brussels. 

Our partners