Type
  • News article
Datum

2022 was een uiterst woelig jaar op maatschappelijk, economisch en geopolitiek vlak. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de vele politieke discussies...

Met Board Radar hielden we onze blik gericht op corporate governance in al zijn vormen. In onze 11 afleveringen zijn er verschillende trends aan bod gekomen. Bij het begin van 2023 zetten we deze graag even op een rij.

Duurzaamheid

We wisten al dat duurzaamheid de grootste impact op governance zou hebben. De oorlog en de energiecrisis zetten hieromtrent de puntjes op de i en lieten ons fundamentele vragen stellen: hoe incorporeren we duurzaamheid in raden van bestuur terwijl er zoveel andere uitdagingen zijn naar energie en bevoorrading toe? Toch zagen we een duidelijke shift bij bedrijven. V-Capital en Brussels Beer project werden B-Corp bedrijven, Patagonia ging zelfs nog een stap verder. We zagen ook steeds meer projecten rond opvolging en rapportering van sustainability: de ESG barometer, de aankondiging van de GUBERNA-studie over sustainable value creation bij beursgenoteerde bedrijven, en ook meer gereguleerde initiatieven, zoals de evoluties binnen “ESG” assurance. 

Ook de GIMV testimonial bij Cegeka in Board Radar nr. 7 gaf een mooi overzicht van wat daar komt bij kijken…

Regulering

Vooral in Europa verandert de regulering in sneltempo. We brachten in Board Radar topics over de Women Directive, over de CSRD en de CS3D (daar hoort u dit jaar zeker nog meer over!). Ook het remuneratiebeleid werd opnieuw onder de loep genomen. 

Onafhankelijke bestuurders

Als een vorm van garantie op degelijk bestuur kwam de onafhankelijke bestuurder opnieuw en sterker op de voorgrond. De Belgische Commissie Corporate Governance publiceerde een verklarende nota over onafhankelijkheid. Met FTX en Twitter belichtten we internationale bedrijven die hun raden van bestuur misschien toch beter anders hadden samengesteld. We zagen hoe verschillende overheidsbedrijven op zoek zijn of waren naar onafhankelijken.

Bestuur bij overheidsbedrijven

Hier focusten we op het relationship agreement en stelden we ons de vraag of een overheidsbedrijf nu net wel of net minder oog moet hebben voor duurzaamheid. 

Successie

GUBERNA sloot het jaar af met de Directors Day die als thema ‘who’s your next CEO’ had. Een geslaagde duurzame opvolging is zeker geen makkelijk onderwerp. Gelukkig gaf Wouter Torfs aan dat zoiets goed kan voorbereid worden.  

En ook de GIMV-testimonial bij Biotalys toonde dat een beursintroductie toch ook wat wisselingen in de bestuurskamer en in het management inhoudt.

Inmiddels hebben GUBERNA en de Bestuurder met aflevering 12 het nieuwe jaar 2023 ingeluid. Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen. We kijken er samen met u naar uit!

 

Saartje Verbeke  

Lifelong learning manager GUBERNA