Type
  • Press Release
Themes
  • Board Dynamics & Ethical Decision Making
  • Codes & Regulations
  • Other
Organisation type
  • Family Business
  • Partnership
  • SME
  • Social Profit
  • Start-up/ Scale-up
Datum
GUBERNA en BDO

Waarom is het partnership met BDO zo belangrijk

Proactief zijn en duurzaamheid integreren in het businessmodel versterkt de weerbaarheid van ondernemers tegen de drijvende krachten van verandering, opent nieuwe businesskansen, leidt tot betere resultaten en verhoogt in fine de waarde van een onderneming.

Een kmo voorbereiden op de toekomst om morgen nog relevant te zijn, kan alleen als je bereid bent je knowhow en kennis te versterken – op alle niveaus. De opzet van een Raad van Advies of de intrede van een externe bestuurder is vaak een eerste (belangrijke) stap. Ondernemers zijn (terecht) bezig met de huidige en toekomstige operationele uitdagingen en minder met de formele opzet of uitwerking van een bestuursmodel, hoewel goede afspraken en principes ook hun waarde hebben.

Duurzaamheid in het businessmodel van je kmo integreren betekent onder andere ESG-compliant (Environment, Social, Governance) zakendoen. Ook al is de nieuwe Europese richtlijn rond CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) eerst enkel op grote bedrijven van toepassing, kmo’s zullen hier al vroeger geconfronteerd mee worden via het doorsijpeleffect van grote partijen.

De druk van stakeholders die goed bestuur als essentieel beschouwen voor duurzame waardecreatie zal dus alleen maar toenemen. 

Adviseren van familiebedrijven en KMO's

Om deze ondernemingen nog beter bij te staan in de verdere professionalisering van hun governance model, heeft GUBERNA een research partnership gesloten met BDO die een bijzondere expertise heeft opgebouwd in het adviseren van familiebedrijven en KMO’s. BDO denkt graag pragmatisch en op maat van de KMO mee om samen met GUBERNA deze ondernemingen bij te staan in hun duurzame groei en bij de verdere professionalisering van hun governance model.

GUBERNA and BDO
Gert Maris

Gert Maris, Partner bij BDO

“We spreken de taal van de kmo, kennen haar uitdagingen en valkuilen, maar beschikken tegelijk over de expertise en het netwerk om ‘goed bestuur’ op een digitale en vooral ook haalbare manier te faciliteren en bestaande raden van bestuur verder te professionaliseren."

Catherine Delanghe

Catherine Delanghe, Lead SME Governance bij GUBERNA

"Onze wereld staat voor ongekende uitdagingen en alle bedrijven, ongeacht hun sector of omvang, gaan zich constant moeten aanpassen. Uiteraard is ook governance in transitie, een noodzaak om duurzame waardecreatie te kunnen verzekeren. Want wij geloven dat goed bestuur leidt tot betere organisaties, die op hun beurt leiden tot een betere wereld."

Wat is BDO?

BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit & Assurance, Tax & Legal, Accounting & Reporting) en ander gespecialiseerd advies om klanten future-proof te maken en te ondersteunen in hun duurzame groei door o.a. digitale transformatie, strategie-oefeningen, optimalisatie van processen, begeleiding van change-trajecten, risicobeheersing en sustainability trajecten.

Het advieskantoor begeleidt een brede klantenbasis van grote internationale bedrijven, (familiale) kmo’s en privépersonen. De BDO aanpak is persoonlijk, hands-on, pragmatisch, resultaats-gericht én op maat van de noden van de klant. Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoren bevinden zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 950 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Antwerpen-Noord, Brussel Airport, Brussel Centrum,  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Moeskroen, Namur-Charleroi en Roeselare. BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 95.000 Partners en medewerkers actief is in 164 landen.