Type
 • Article
Themes
 • ESG - Responsible Shareholders & Stakeholders
 • Board Dynamics & Ethical Decision Making
 • Other
Organisation type
 • Family Business
 • Listed Company
Datum

Duurzaamheidstrajecten verschuiven van een "compliance"- en "stakeholder demands"-aanpak naar een intern ESG-streven

Valentine Deprez is het eerste jongere bestuurslid in onze Directors Sparkle serie. Ze is bestuurslid bij Greenyard en lid van de stichtende familie van het bedrijf.  

Valentine heeft een passie voor menselijke dynamiek en de impact daarvan. Een passie die ze professioneel beleeft als executive en leadership coach en als bestuurslid gericht op duurzaamheid. Het verduidelijken en vergroten van haar waardepropositie als bestuurslid is een belangrijk onderdeel geweest van Valentine's reis als bestuurder. 

Geniet van deze dynamische getuigenis. Eerst kijken en dan lezen?

Valentine Deprez

Valentine Deprez

Impact Booster - Bijdragen aan de maatschappij van morgen door de impact van mensen en organisaties te vergroten via: 

 • leiderschap en executive coaching,
 • het stimuleren van duurzaamheidstrajecten vanuit de bestuurskamer 

"Het is mijn missie om bij te dragen aan de samenleving van morgen door de impact van mensen en organisaties te vergroten." 

Kun je jezelf voorstellen en de context waarin je je mandaat uitvoert?

Het is mijn missie om bij te dragen aan de samenleving van morgen door de impact van mensen en organisaties te vergroten. Vandaag leef ik deze missie als vrouw, als moeder, als vriendin, en professioneel als lid van de raad van bestuur van Greenyard en als executive coach. 

Het verhaal van Greenyard begon met een paddenstoelenkwekerij in Vlaanderen. Vandaag is het een wereldmarktleider in de distributie van groenten en fruit. Mijn vader heeft het bedrijf opgericht. Ik was een bevoorrechte getuige van dit ondernemerschap en nu ben ik dankbaar dat ik een bijdrage mag leveren als bestuurder in de Raad van Bestuur.   

Als executive coach treed ik op als onafhankelijke professional en als lid van CultureWorks.one, een change management boutique, met een focus op bedrijfscultuur en leiderschapsontwikkeling.  

Beide rollen (bestuurder en coach) bieden twee verschillende bevoorrechte inzichten in het bedrijfsleven en versterken elkaar. De combinatie van deze rollen biedt mij de mogelijkheid om te werken met organisaties in hun context en complexiteit, rekening houdend met zowel de zakelijke kant als de onderliggende menselijke drijfveren. 

Als executive coach modereer ik gesprekken van leiders met zichzelf. Leiders leggen hun blinde vlekken bloot en bouwen aan een betere waardepropositie voor hun organisatie. Als bestuurslid ben ik een speler -vanuit een strategisch perspectief-, met een focus op duurzaamheidsonderwerpen. Het verduidelijken en groeien van mijn waardepropositie als bestuurslid is een belangrijk onderdeel geweest van mijn bestuurdersreis. 

Geboren in Vlaanderen in 1989, woon ik gelukkig met mijn tweetalig gezin in Brussel.    

Waarom heb je besloten om bestuurder te worden? Wat is uw ervaring tot nu toe en wat heeft u daarvan geleerd?

Het eerste hoofdstuk van mijn professionele leven was een ondernemerstraject waarbij ik een historische vastgoedportefeuille beheerde. Als speler op het terrein werd ik eerst gevraagd om bestuurslid te worden van 'Les demeures historiques et jardins de Belgique' en later werd ik lid van de algemene vergadering van 'Herita'. Deze eerste twee bestuursfuncties gaven mij de mogelijkheid om mijn kennis op dit gebied en in een bestuursfunctie te delen en te verbreden. Ik trad toe tot het bestuur van Greenyard als lid van de stichtende familie. Het bedrijf was nooit ver weg aan de eettafel van de familie, dus ik kende het bedrijf vrij goed toen ik in het bestuur kwam. Ik aanvaardde de rol die men mij had toevertrouwd met nederigheid en stond te popelen om mijn kennis van het bedrijf en de sector te verdiepen en aan te scherpen.

Ik was ook behoorlijk onzeker: wat kon ik als jonge vrouw bijdragen aan dit grote beursgenoteerde bedrijf?

Met de hulp van een mentor begon ik een traject om een zinvolle waardepropositie te ontwikkelen; bovenop de vertegenwoordiging van de familie in het bestuur.  Mijn belangrijkste focus als bestuurslid ligt op duurzaamheidskwesties. 

Ik heb nieuwe kennis opgedaan en nieuwe standpunten verkend als bestuurder en familielid.  De werkrelatie met mijn vader en tante is gegroeid, evenals mijn bijdrage aan het bestuur. 

Hoe voeg je "duurzame waarde" toe aan het bestuur?

Mijn visie op duurzaamheid is: 

 • Mensgericht: Zijn de werknemers in staat om de duurzame verandering aan te sturen? Ik pleit voor een collaboratieve, mondige en inclusieve bedrijfscultuur. 

 • Geïntegreerd: Zijn sociale en bestuurlijke zaken naast ecologische zaken geïntegreerd in de duurzaamheidsaanpak van het bedrijf? Diversiteit, gelijkheid en inclusie, en corporate governance zijn mijn aandachtspunten. Ik stel vast dat de groei van de organisatie op deze gebieden (d.w.z. verder dan louter naleving) de impact echt vergroot. Dit noem ik van binnenuit bouwen aan een robuuste toekomstbestendige organisatie. 

 • Gericht op materialiteit: Welke duurzaamheidsonderwerpen brengen het bedrijf vandaag financieel in gevaar?  Welke duurzaamheidsonderwerpen zijn essentieel voor het bouwen van een robuust bedrijf, speler in de maatschappij van morgen? 

Ik breng deze visie mee naar de bestuurskamer en bekijk de agenda van het bestuur door deze bril. Dit betekent niet dat ik alles weet over het enorme onderwerp duurzaamheid. Ik leer onderweg en doe vaardigheden op waar ik me niet sterk genoeg voel om het bedrijf optimaal te dienen. 

Welke thema's moeten alle aandacht krijgen in de bestuurskamer?

Zowel financiële als existentiële risico's moeten evenwichtig op de agenda van alle bestuursvergaderingen staan. Zonder werkkapitaal is er geen onderneming. Hetzelfde geldt voor een existentieel risico dat werkelijkheid wordt. De war for talent en de klimaatverandering zijn dergelijke risico's voor sommige facetten van het zakendoen.  

Het bestuur zelf moet ook de volle aandacht krijgen. Wat is de rol van de raad van bestuur bij het bepalen van de agenda van de onderneming? Hoe meten we het succes van de raad? .... 

Welke tips kan u delen met jonge toekomstige bestuursleden?

Weet welke toegevoegde waarde je kunt bieden. Dit helpt bij het inschatten van je potentieel als een bestuurskans zich voordoet. Is mijn toegevoegde waarde wat het bedrijf nodig heeft/ zoekt?        

Daarnaast is het belangrijk te begrijpen wat je moet verwerven om het best mogelijke bestuurslid voor dit specifieke bedrijf te zijn. Investeer in uw eigen leerproces en vraag het bedrijf om hulp bij bedrijfs- en sectorspecifieke onderwerpen. Een bestuursmandaat is een reis van geven en leren. Een reis waarin u bereid moet zijn te investeren. 

Welke competenties zijn volgens u cruciaal om een goede bestuurder te zijn?

Goede bestuurders zijn nederige leiders. Zij dienen de onderneming op haar weg. Ze hebben het vermogen om een balkonvisie te hebben op de onderneming en hun eigen functioneren binnen het bestuur. 

Hoe hebben de GUBERNA opleidingsprogramma's bijgedragen aan uw bestuurderschap? Hoe ondersteunt het Guberna-netwerk u in uw rol als bestuurder?

De opleidingsprogramma's van Guberna zijn een krachtige manier om mijn reis als bestuurder te verrijken. Guberna helpt me om op de hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van corporate governance. Het is een netwerk van bekwame bestuursleden en dus een rijke bron van contacten en kennis. 

Danny

Met de ondersteuning van Danny Vande Vyver

GUBERNA Certified Director
Voor de Cashinahua van Zuid-Amerika betekent Unaya wijze persoon - iemand met een speciaal soort wijsheid, gebaseerd op kennis, ervaring en vaardigheden. Dit zal de geest zijn van mijn bestuursactiviteiten. 

Actief lid van de GUBERNA Alumni Council 
Open voor nieuwe mandaten 

Tel: +32 (0)477 57 00 92
Email: danny.vandevyver@unaya.be

Deelnemen aan GUBERNA Directors Sparkle?

GUBERNA wil een echte gemeenschap zijn waarin elk lid zijn/haar rol van bestuurder in de beste omstandigheden kan uitvoeren. Om de uitwisseling van ervaringen en informatie te stimuleren, hebben de GUBERNA Directors deze interview reeks opgestart in september 2020. Doel: onze leden inspireren via de verhalen van ervaren bestuurders.

Graag nodigen we de GUBERNA Directors en GUBERNA Certified Directors uit om onderwerpen en te interviewen personen aan te reiken. In 2022 leggen we de klemtoon op de volgende onderwerpen:

 • Hoe kan de raad van bestuur bijdragen aan een beter klimaat?

 • Van een factchecking naar een proces gestuurd risicobeheer onder toezicht van de raad van bestuur?

 • De rol van de voorzitter van de raad van bestuur in de digitale transformatie.

 • Hoe kan u uw bedrijf versterken om te groeien door overnames en partnerships en uw corporate governance op orde krijgen?

 • De jonge generatie bestuursleden.

Wil u deelnemen aan GUBERNA Directors Sparkle of heeft u suggesties rond gesprekspartners en onderwerpen? Stuur dan een mailtje naar Danny VandeVyver.