Our Centres of Expertise

Goed bestuur op maat van elke organisatie. Daarom kiest GUBERNA resoluut voor een gesegmenteerde aanpak, op maat van uw organisatie.
Onze Centres of Expertise ontwikkelen in samenwerking met hun partners tal van projecten, activiteiten en publicaties, specifiek afgestemd op uw organisatietype. 
Ontdek ze hieronder evenals de actuele governance thema’s waarop ze werken.

Ontdek onze onderzoeksthema's

 • Centre Listed Companies

  GUBERNA heeft altijd veel aandacht geschonken aan corporate governance bij beursgenoteerde ondernemingen. We streven ernaar om de relevante trends inzake corporate governance & vennootschapsrecht in kaart te brengen.

  Lees meer
 • Pagina
  Centrum Public Governance

  Centre Public Governance

  Het Centrum Public Governance zet zich in om goed bestuur in de publieke sector te promoten. Via academisch en praktisch onderzoek, expertgroepen, rondetafels en evenementen moedigen we het debat aan rond de bestuurskwesties van overheidsbedrijven.

  Lees meer
 • Pagina
  Centre SME Governance

  Centre SME Governance

  Het Centrum KMO Governance wil bewustzijn creëren rond goed bestuur als een sterke stimulans voor duurzame groei en ondernemerschap in Belgische kmo’s.  Dit centrum begeleidt kmo’s in hun governance-traject, rekening houdend met de specifieke uitdagingen in elke fase van hun groei.

  Lees meer
 • Pagina
  Social

  Centre Social Governance

  Op basis van de best practices op vlak van goed bestuur wil het Centrum Social Governance elk type social profit organisatie een toegevoegde waarde bieden. Ons doel is om onze kennis te kunnen aanbieden en toepassen in elk type social profit organisatie.

  Lees meer
 • Pagina
  Centre Financial Sector Governance

  Centre Financial Sector Governance

  Het Centre Financial Sector Governance verleent kwaliteitsvolle ondersteuning aan onze leden, zoals een evaluatie van hun raad van bestuur en interne opleidingen. Wij stemmen deze ondersteuning af op de specifieke governance-behoeften van de financiële en verzekeringssector.

  Lees meer

Onze onderzoeksthema's

Hieronder vindt u onderzoeksthema’s die een centrale rol spelen binnen de Third Wave of Governance. Klik op een thema voor meer informatie.

The Third Wave of GovernanceNaar de organisatietypes

 • Pagina
  Resilience

  Resilience

  We streven ernaar om het bestuur van organisaties optimaal te ondersteunen bij het opbouwen van weerbaarheid ten aanzien van de uitdagingen waarvoor zij staan nav de COVID-19 pandemie. 

  Meer info
 • Pagina
  Sustainability

  Sustainability

  Governance is altijd al een dynamisch concept geweest. Met de exponentiële veranderingen in de samenleving is goed bestuur nu belangrijker dan ooit. 

  Meer info
 • Pagina
  Board dynamics

  Board Dynamics

  Op basis van open dialoog, constructief, kritisch “challengen” en onafhankelijk denken moet de raad van bestuur collegiaal beslissingen nemen. In de praktijk worden geen sinecure groepsbeslissingen en interacties sterk beïnvloed door (niet rationele) individuele overtuigingen met vaak suboptimale beslissingen als gevolg.

  Meer info
 • Pagina
  innovation

  Innovation

  Waarom is investeren in innovatie zo belangrijk voor organisaties en hoe gaat u als raad van bestuur hiermee om? In welke mate beïnvloedt dit de traditionele rollen van uw raad van bestuur?

  Meer info
 • Pagina
  Codes & Regulations

  Codes & Regulations

  De basisprincipes van goed bestuur worden doorgaans neergeschreven in een gedragscode. De codes voor goed bestuur zijn een vorm van zelfregulering, ook wel soft law genoemd, en zijn een aanvulling op bestaande Europese en nationale wetgeving (hard law).

  Meer info

Our partners