Type
  • Report
Themes
  • Remuneration
Organisation type
  • Public sector
Datum

Studie over de vergoeding van niet-uitvoerende bestuurders in Belgische niet-beursgenoteerde ondernemingen

Arbeid moet vergoed worden! Daarom adviseren de codes voor deugdelijk bestuur ondernemingen om hun niet-uitvoerende bestuurders te remunereren. Het is echter geen sinecure voor ondernemingen om de juiste verloning te bepalen. Dit is des te meer het geval voor niet beursgenoteerde ondernemingen voor wie, in tegenstelling tot de beursgenoteerde ondernemingen, geen publicatieverplichting inzake vergoeding van bestuurders bestaat. Hierdoor zijn de analyse en benchmarking mogelijkheden beperkt. 

Vanuit haar missie om kwaliteitsvolle governance tools aan te bieden aan haar leden, onderzoekt GUBERNA regelmatig de remuneratie van niet-uitvoerende bestuurders. Recent heeft GUBERNA een studie uitgevoerd waarin ze de beloningspraktijken van bestuurders in niet-beursgenoteerde Belgische bedrijven analyseert. Deze studie is het resultaat van een grootschalige online enquête die de remuneratie gegevens van bestuurders in ruim 170 ondernemingen heeft verzameld. Zowel het remuneratiebeleid als de bedragen en de perceptie die bestuurders hebben over hun verloningsbeleid komen aan bod.  Aangezien de omvang van het bedrijf een belangrijk criterium is in de analyse van de bestuurdersvergoeding, bestaat het rapport uit 4 hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk, in overeenstemming met de Europese definitie voor een KMO, één type onderneming behandelt nl. "micro-ondernemingen", "kleine ondernemingen", "middelgrote ondernemingen" en "grote ondernemingen".

Het 37 pagina’s tellende rapport is exclusief voorbehouden voor leden van GUBERNA en is beschikbaar in het Engels.

Kostprijs: 50€ (gratis voor de institutionele leden en partners van GUBERNA)

Voor een analyse op maat kan u steeds een beroep doen op de benchmarking services van GUBERNA. 

Meer informatie over ons rapport aangaande de remuneratie van niet-uitvoerende bestuurders in Belgische beursgenoteerde ondernemingen

informations

Vragen?

Vragen over deze publicatie? We helpen u graag verder.

Contacteer ons